U bent hier: Home / Vermaak / Toerisme / Office du Tourisme - Inforville / Ontdek / Redenen voor een bezoek / Een stad die voor iedereen toegankelijk is

Een stad die voor iedereen toegankelijk is

In 2013 behaalde de stad Ottignies-Louvain-la-Neuve het Europese label EDEN (European Destinations of Excellence) voor het thema “Toerisme en toegankelijkheid” dankzij de vele troeven en initiatieven op het vlak van toegankelijkheid.

Al vanaf zijn ontstaan werd de stad op zodanige wijze ontworpen dat hij voor iedereen toegankelijk is, rekening gehouden met de noden van alle bezoekers, ongeacht hun leeftijd of hun mobiliteitsniveau. Met de trein komen de pendelaars tot in het centrum van de stad, dat bovendien vlot bereikbaar is met de bus, de auto, de fiets … en ook te voet.

Elke trap in de stad heeft een leuning of zelfs een lift zodat ook personen met beperkte mobiliteit, ouders met een kinderwagen, bejaarden, fietsers en gebruikers van een step … zich vlot kunnen verplaatsen. De voetpaden zijn uitgerust met podotactiele tegels voor slechtzienden en dergelijke tegels worden ook op pleinen of voetgangersvoorzieningen gebruikt om de weg aan te geven.

Ook de musea en het Bois des Rêves zijn voor iedereen toegankelijk: kinderen, oudere mensen, personen met beperkte mobiliteit en slechtzienden.

Wat is EDEN?

Korte toelichting met behulp van een videofilmpje!

Sinds 2007 neemt het Waalse Commissariat général au Tourisme in naam van België deel aan de Europese wedstrijd EDEN – Destinations touristiques d’Excellence (toeristische topbestemmingen).

Het doel van deze wedstrijd bestaat erin bestemmingen in de kijker te plaatsen die zich wisten te onderscheiden met hun goede praktijken op het vlak van duurzame ontwikkeling, geïntegreerd beheer, kwaliteit, innovatie en promotie volgens een bijzonder thema dat de Europese Unie ter gelegenheid van elke editie kiest.

Document acties